Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij de hond of kat

Is uw hond of kat angstig voor vuurwerk?

Het afsteken van vuurwerk is maar 1 dag in het jaar toegestaan, toch zijn de eerste vuurwerkknallen binnenkort al weer te horen.

Een evenwichtige hond zal na een onverwachte knal op straat een schrikreactie vertonen, maar zich meestal snel herstellen.

Een dier kan door eerdere ervaringen zo angstig zijn geworden, dat het vanaf de eerste vuurwerkknal, de rest van de maand december, bang en onrustig is. Soms krijgt u de hond niet meer mee naar buiten. Uw dier wilt vluchten en staat constant onder stress.

Wat als uw hond angstig is voor vuurwerk:

  • Schrik zelf niet van het vuurwerk (makkelijk gezegd), dit kan de reactie van uw hond versterken.
  • Door uw hond overmatig te troosten of aandacht te geven, gaat u mee in de angst van uw hond. Niet doen.
  • Blijf doorgaan met uw (dagelijkse) bezigheden.
  • Probeer uw hond (zonder dwang) af te leiden.

Wat te doen met uw angstige hond met ‘oud en nieuw’ zelf:

  • Houdt ramen, deuren en gordijnen dicht.
  • Zet de tv aan of zet een muziekje op.
  • Laat uw dier niet alleen.
  • Enkel aangelijnd uitlaten.
  • Pas op dat uw dier er niet tussenuit glipt!

Een goede socialisatie in de puppy leeftijd, waarbij verschillende soorten geluiden tot de les behoren, vormt de basis van een ’knalproof’ hond. Ook goed gesocialiseerde honden kunnen vuurwerkangst ontwikkelen. De angst kan ontstaan na een traumatische ervaring, bijvoorbeeld een rotje dat dichtbij uw dier is ontploft. Met langdurige training is de angst te overwinnen.

Er zijn voedingssupplementen (o.a. Telizen of Zylkène) die uw hond of kat minder angstig kunnen maken, daar moet enkele maanden voor ‘oud en nieuw’ mee begonnen worden.

Er bestaan CD’s (b.v. van gedragstherapeuten van Bureau Tinley), die geluidsopnamen bevatten van vuurwerk. Met stapjes voert u het geluid op. Met de CD-training moet minimaal 6 weken van te voren begonnen worden. De CD is te combineren met andere behandelingen tegen vuurwerkangst.

Er is een rustgevende verdamper (Adaptil voor de hond, Feliway voor de kat). Dit is een verstuiver die feromonen in de ruimte verspreidt. Feromonen zijn hormoonachtige stoffen die werken door middel van geur. Ze zijn geruststellend voor uw huisdier, waardoor het dier minder angstig is. Mensen ruiken de geurstoffen niet. De verdamper moet vanaf half december in het stopcontact gestoken worden en werkt ongeveer een maand.

Ook zijn er goede ervaringen opgedaan met een thundershirt. Het shirt werkt angstdempend door de druk die het aanbrengt op het lichaam.

Soms zijn vuurwerkknallen zo beangstigend voor uw dier, dat de dierenarts medicijnen (tranquilizers) zal voorschrijven om uw dier een rustiger ‘oud en nieuw’ te geven. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Ook is de reactie op het middel per dier verschillend. Uw hond moet gezond zijn, wil het een rustgevend middel voorgeschreven krijgen. Een voordeel van de tegenwoordig gebruikte tranquilizers is dat ze meer angstremmend en minder sufmakend zijn, dan de van oudsher gebruikte middelen.

Voor vele viervoeters zal het pas weer rustig zijn als het vuurwerk na 1 januari voorbij is.

Twee van mijn katten zijn ooit beschoten met een luchtbuks. Het is al jaren geleden, ze hebben er geen lichamelijk letsel aan over gehouden, maar voor harde knallen zijn ze altijd angstig gebleven. De arme dieren verblijven ieder jaar van 30 december tot en met 1 januari onder mijn bankstel. Ze komen pas te voorschijn als het weer rustig is. Dan pas is het voor hen ‘gelukkig’ Nieuwjaar.

Terug naar algemene informatie