Vaccineren en chippen

Vaccineren of inenten

Een infectieziekte is een ziekte die wordt overgebracht door mens of dier. Deze wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Een infectie kan uw huisdier erg ziek maken en zelfs dodelijk zijn.

Door een inenting of vaccinatie wordt de afweer gestimuleerd.  Er ontstaat  bescherming (immuniteit) tegen bepaalde ziektes.

Jammer genoeg geeft een enting nooit 100% bescherming. Als uw dier besmet wordt met een infectieziekte waartegen het gevaccineerd is, zijn de verschijnselen vaak minder ernstig.

Voordat wij uw dier vaccineren doen wij eerst een algemeen lichamelijk onderzoek en stellen wij u vragen over de leefomgeving en gezondheidstoestand van uw dier. Dit biedt ons de kans om een vaccinatieadvies op maat te geven. Wij geven Nobivac vaccins. Eventueel beginnende of verborgen problemen, worden door het jaarlijkse lichamelijk onderzoek voorafgaand aan de vaccinatie eerder onderkend, zodat wij preventief kunnen ingrijpen.

Uw huisdier wordt eerst goed onderzocht voordat hij of zij gevaccineerd wordt.

 

Chippen of een transponder plaatsen

Om uw dier te kunnen identificeren wordt er een kleine chip, ter grootte van een flinke rijstkorrel met behulp van een holle naald onder de huid ingebracht. Het inbrengen is te vergelijken met een injectie.

Deze chip is een transponder met een eigen nummer, dat met behulp van een reader kan worden afgelezen. Het chipnummer wordt geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.

Mocht uw huisdier onverhoopt weglopen of kwijt raken, dan vergroot het hebben van een chip, de kans op een hereniging met uw dier.

Klik hier voor meer informatie over chippen.

Wij adviseren uw huisdier te laten vaccineren en chippen. Vanaf 1 april 2013 is het verplicht honden te laten chippen.

Holle naald (bedekt met rode beschermingsdop) waarin de chip met barcodes zit.
Terug naar behandelingen en onderzoek