Anesthesie en chirurgie

Anesthesie of Narcose

  • Er zijn verschillende redenen om uw dier onder narcose te brengen. Een veel voorkomende reden voor anesthesie of narcose is een chirurgische ingreep (operatie).
  • Bij een voor het dier onplezierig onderzoek of het maken van röntgenfoto’s, kan het ook nodig zijn om bepaalde lichaamsfuncties, zoals pijn of reflexen, tijdelijk te onderdrukken.
  • Voor een gezond dier heeft een narcose nauwelijks nadelige gevolgen. Als een dier voor een ingreep al een hart-, nier- of leverprobleem heeft, zijn de risico’s groter. Daarom doen wij voor de narcose altijd een klinisch onderzoek.
  • Soms hebben wij meer gegevens nodig voor het pre-anesthetisch onderzoek; bijvoorbeeld een bloedonderzoek, röntgenfoto of een echo van het hart. Bij oudere honden en katten adviseren wij voor een narcose altijd een bloedonderzoek uit te te laten voeren.

Lokale verdoving

Heel af en toe is het mogelijk enkel een lokale verdoving te geven. Een nadeel is, dat het dier tijdens de ingreep bij bewustzijn is.

Algehele narcose

Bij een algehele narcose verliest uw dier het bewustzijn totaal. Het voelt geen pijn en heeft later geen herinnering aan de ingreep. Een algehele narcose of anesthesie wordt stapsgewijs opgebouwd. De keuze van de middelen wordt bepaald aan de hand van het pre-anesthetisch onderzoek.

  • In de eerste fase geven we een pre-medicatie aan uw dier, die bestaat meestal uit een combinatie van een rustgevend en pijnstillend middel.
  • Bij de inleiding wordt uw dier daadwerkelijk in slaap gebracht. Dit kan door een injectie in de spier of door het middel direct in de bloedbaan te brengen. Vaak plaatsen wij daarvoor een braunule (dit is een intraveneuze katheter, of te wel een ‘buisje in een ader’) met een waakinfuus.
  • Om de narcose te onderhouden gebruiken wij in de meeste gevallen gasanesthesie.
  • Voor konijnen en katten hebben wij ultramoderne strottenhoofd- of larynxmaskers, daardoor wordt de narcose van uw dier nóg veiliger.
  • Vanaf het moment dat uw dier geen anesthetica meer krijgt toegediend begint de recovery fase. Narcosegassen verlaten het lichaam snel, na stoppen van de toedining ervan. Dit is één van de redenen waarom gasnarcose zo veilig is. Voor enkele narcosemiddelen is er een ‘tegenmiddel’ (antagonist). Enkele minuten nadat het tegenmiddel gegeven is, wordt het dier weer ‘wakker’. Dit is de laatste fase van de narcose. Met andere woorden het dier komt weer ‘bij kennis’. Verschillende functies in het dierenlichaam zijn nog geremd, en moeten worden gecontroleerd en begeleidt. Dit gebeurt in onze opname, waar de lichaamstemperatuur onder andere door warmtematten optimaal wordt gehouden. Wij kunnen daar zo nodig extra zuurstof toedienen.

Na de operatie of narcose | Postoperatief

  • Uw dier blijft bij ons tot dat het goed wakker is.
  • Ook tijdens de recovery fase houden wij uw dier constant onder controle. Zelfs als wij even niet bij uw dier in de buurt zijn, kunnen wij door middel van camerabewaking (CCTV) constant zien hoe het met uw dier gaat.
  • Klik op deze link voor een YouTube filmpje van camerabewaking van een kat in een opname kooi bij Dierenarts De Laak.

Intensive care

Speciaal voor kleinere dieren hebben wij een intensive care unit. De temperatuur en het vochtgehalte zijn regelbaar, er kan zo nodig extra zuurstof worden toegevoegd. Ook hebben wij in de opname een speciale zuurstofkooi voor benauwde dieren.

Afkoeling is een risco bij operaties en narcose van kleine patiënten. Wij hebben een intensive care unit waar de temperatuur op 30 graden Celsius gehouden wordt. Heerlijk om in wakker te worden na de narcose, als je iets meer weegt dan 2 pakken suiker.

 

Nuchter

De meeste huisdieren moeten op de dag van de narcose nuchter zijn. Dat wil zeggen geen eten meer geven vanaf 20.00 de avond ervoor. Ze mogen wél water drinken. Het is plezierig als uw hond ’s ochtends gepoept en geplast heeft. Eventuele medicijnen geeft u in overleg met ons. In veel gevallen kunnen wij de medicijnen die dag per injectie geven.

Voorlichting over nazorg

Als u uw dier weer ophaalt, krijgt u voorlichting over het verloop van de ingreep en/of narcose. Wij vertellen u waar u op moet letten en wat u moet doen, als het dier weer bij u thuis is.

De nazorg na een operatie is belangrijk voor het genezingsproces. Wij geven u uitgebreide voorlichting als u uw dier weer op komt halen.

 

Gasnarcose en bewaking tijdens chirurgische ingrepen

Gasnarcose is veilig en goed te controleren. Als het dier na de inleiding van de narcose ‘slaapt’, krijgt het een tube (buis) via de keel in de luchtpijp. Hierdoor wordt het gas (een mengsel van zuurstof en isofluraan) direct in de longen gebracht. Bij katten en konijnen gebruiken wij geen tube maar een strottenhoofd- of larynxmasker.

Zodra de patiënt onder narcose is gebracht, wordt de bewakingsapparatuur aangesloten:

  • Een capnograaf  meet CO2 (schadelijk uitademingsgas).
  • Een ECG (‘hartflimpje’) bewaakt het ritme van het hart.
  • Een pulsmeter controleert of de bloedvaten voldoende doorstroomd worden met bloed.
  • De ademhaling en de hartslag (‘pols’) zijn constant op een monitor zichtbaar.
  • Ook kunnen bloeddruk en temperatuur tijdens de narcose gemeten worden.

Er is altijd een paraveterinair bij de ingreep aanwijzing om de narcose nauwlettend in de gaten te houden. Als er iets gebeurt, kan er snel worden ingegrepen en de narcose worden bijgesteld.

Door het gebruik van bewakingsapparatuur en gasnarcose kan de narcose zo licht mogelijk worden gehouden waardoor uw dier sneller zal herstellen van de ingreep.

De bewakingsapparatuur met isofluraan gasnarcose.

 

Chirurgie

U kunt bij ons terecht voor de meest voorkomende operatieve ingrepen. De risico’s van een narcose beperken wij zoveel mogelijk door een pre-anesthetisch onderzoek uit te voeren, eventueel uitgebreid met een bloedscreening. Zo nodig leggen wij een waakinfuus aan. Tijdens en na de chirurgische ingreep wordt uw dier constant gecontroleerd.

Eventueel zullen we u doorsturen naar een specialistische veterinaire kliniek.

Terug naar behandelingen en onderzoek