Vreemd voorwerp ingeslikt

Hond vreemd voorwerp opgegeten | corpus alienum (CA)

Om 9.00 u ’s ochtends stond de eigenaar van Titan, de jonge Hollandse herder al voor de deur van de praktijk; ‘Hij heet Titan, maar ze hadden hem beter Tita Tovenaar kunnen noemen.’ Wat bleek? De lederen riem van de puberhond was spoorloos, het enige dat restte was de metalen ketting, het gedeelte dat normaal gesproken aan het begin van de hondenriem zit. De buik van Titan was opgezwollen, het was duidelijk waar de riem was.

Maag operatie in beeld

Een röntgenfoto van de buik bevestigde de diagnose. De lederen riem zat in de maag. Er werd besloten door middel van een operatie, de hond van de opgegeten riem te bevrijden. Voor ons was het grootste raadsel, tot we de maag open hadden, of Titan de riem in één keer, of in kleine stukjes had opgepeuzeld. Zie de fotoserie voor het resultaat. Enkele dagen na de chirurgische ingreep was de hond weer vrolijk en bijna genezen.

Uiteindelijk is de riem weer bijna compleet. Let wel: al deze losse stukken zaten in de maag van de hond.

Honden en katten, zeker jonge dieren kunnen allerlei voorwerpen inslikken of opeten die voor grote problemen in het maagdarmkanaal kunnen zorgen. Deze riem had een totale darmafsluiting (ileus) veroorzaakt, en had fatale gevolgen kunnen hebben. Scherpe voorwerpen die ingeslikt zijn, kunnen de darmen beschadigen en een buikvliesontsteking (peritonitits) veroorzaken.

Operatie, endoscopie of afwachten bij een CA in het maagdarmstelsel

Een vreemd voorwerp hoeft niet altijd chirurgisch (operatief) verwijderd te worden. Als het CA zich nog in de slokdarm, maag, of al in de einddarm bevindt, kan het afhankelijk van de vorm en grootte, soms endoscopisch (kijkonderzoek) verwijderd worden.

Oesofagus obstructie
Röntgenfoto (zijdelingse opname) van een vreemd lichaam (stukje varkensoor) dat in de slokdarm boven het hart van een hond is vast gelopen.

Als een voorwerp eenmaal de maag gepasseerd heeft, kan het soms wijzer zijn om af te wachten. Een scherp voorwerp, zoals een naald, kan probleemloos de dunne darm passeren, om pas in de einddarm (door de darmbeweging) vast te lopen. Vaak verlaat de naald het lichaam, gewoon weer met de ontlasting. Als het voorwerp zichtbaar is op een röntgenfoto, kunnen regelmatige opnames van de buik, het verloop van het CA door het maagdarmkanaal vervolgen.

Hond bot gegeten

Op de röntgenfoto hieronder ziet u een maagdarmkanaal vol met botsplinters. De stukken bot hebben voor ernstige problemen gezorgd.

Zijdelingse röntgenfoto van een hond met botsplinters in de maag en darm.
Terug naar informatie over de hond