Xylitol is giftig voor honden

Voorkom de inname van zoetstoffen bij dieren

Xylitol (E967) is giftig voor honden

Xylitol is een suikervervanger die bijvoorbeeld in kauwgom of ontbijtkoek gebruikt wordt.  Bij de hond kan het in een lagere dosering (> 0,1 g/kg) een laag bloedsuiker veroorzaken. In een hogere dosering (> 0,5 g/kg) kan acute leverschade (necrose) ontstaan.

Acesulfaam, Aspartaam, Maltitol en Sorbitol

Dit zijn ook suikervervangers, maar leveren geen (bekend) gevaar op.

Peijnenburg Zero-ontbijtkoek

Melding van Peijnenburg

“Wat voor een mens heel normaal is om te eten kan voor een dier erg gevaarlijk zijn. Zo bevatten producten die wij dagelijks als mensen eten ook zoetstoffen. Zoetstoffen zijn voor zowel honden, katten en andere huisdieren schadelijk. Het is daarom van belang dat baasjes goed opletten wat ze hun huisdier geven en dat ze direct contact opnemen met een dierenarts bij inname of twijfel.

De eerste stap is door Koninklijke Peijnenburg gezet: de Zero-Ontbijtkoek verpakkingen krijgen z.s.m. de melding dat zoetstoffen schadelijk kunnen zijn voor dieren.”

Over zoetmakers

Suikers (o.a. glucose, dextrose, fructose) worden van oudsher in voedingsmiddelen gebruikt. Tegenwoordig wordt suiker als zoetmaker vaak vervangen door zoetstoffen, omdat ze bijvoorbeeld een veel lager calorisch gehalte hebben.

Terug naar informatie over de hond