Eierstokcyste bij de kat

Eierstok- of ovariumcyste bij de kat

Sterilisatie of castratie van de poes?

Om te voorkomen dat uw poes krols wordt of nakomelingen krijgt, is het verstandig haar te laten steriliseren. Vanaf 6 maanden leeftijd kan een poes ‘geholpen’ worden.

Tegenwoordig worden enkel de eierstokken of ovaria chirurgisch verwijderd (ovariectomie). Alleen als de baarmoeder (uterus) afwijkend is, wordt deze gelijktijdig met de eierstokken verwijderd (ovariohysterectomie). Feitelijk is de ingreep een castratie, maar in het dagelijks taalgebruik spreken we over een ‘sterilisatie van de poes’.

Voordelen van steriliseren van een poes

Behalve dat ze geen kittens meer kan krijgen en niet meer krols wordt, voorkomt u door een poes te laten steriliseren ook ontstekingen, tumoren of cysten van de melklieren, baarmoeder en eierstokken.

Eierstokcyste bij de kat

Op de afbeelding hieronder ziet u de 2 eierstokken of ovaria van een poes na sterilisatie. Het rechter ovarium bleek een grote cyste te bevatten. Een cyste is een holte gevuld met vocht. De met vloeistof gevulde holte is omgeven door een (eigen) cellaag. In dit geval was het een toevalsbevinding. De poes had geen klachten.

Ovarium- of eierstokcyste bij een 2 jarige poes. Het linker ovarium (losliggend, boven de tang) is normaal van grootte. Het rechter ovarium (onder de tang) is amper te herkennen; het bevat een ongeveer 3 cm grote cyste.

Poezen met een eierstok- of ovariumcyste kunnen verschillende problemen ontwikkelen:

  • Meestal is de cyste goedaardig.
  • De cyste zelf kan behoorlijk groot worden en daardoor veel ruimte innemen in de buik.
  • Het cystevocht bevat veel vrouwelijk geslachtshormoon (oestradiol) waardoor deze poezen bijna voortdurend krols of onzindelijk kunnen zijn. Sommige poezen vermageren door de constante krolsheid.
  • Zou je met een poes met een ovariumcyste een nestje willen fokken, dan kan blijken dat ze niet drachtig wordt.

Behandeling of therapie van een cyste op de eierstok bij een poes

De behandeling voor een ovariumcyste is het chirurgisch verwijderen van de aangetaste eierstok met de cyste. Wat in de praktijk bijna altijd neer komt op een complete (beiderzijdse) sterilisatie. Een meisje zonder eierstokjes.

Als met de poes moet worden gefokt, kunnen de cystische follikels in regressie gaan d.m.v. injecties GnRH of humaan choriongonadotrofine. Wij hebben hier geen ervaring mee.

Terug naar informatie over de kat