Fibroadenomateuze hyperplasie

Dolly Parton syndroom of fibroadenomateuze hyperplasie bij de kat

Gezwollen melkklieren

Bij poezen (en af en toe bij katers) komt een zwelling van de melkklieren voor die Fibroadenomateuze Hyperplasie wordt genoemd. Het is een goedaardige, maar voor het dier wel vervelende zwelling.

De populaire naam is “Dolly Parton Syndroom”. Deze benaming maakt direct duidelijk hoe de melkklieren er uit zien…

Fibroadenomateuze Hyperplasie is een overmatige groei (hyperplasie) van het bindweefsel (fibro) en het melkklierweefsel (adenomateus) door het hormoon Progesteron.

Verschijnselen of symptomen van het Dolly Parton Syndroom

Eén of meerdere melkklieren zijn aangetast. De zwelling voelt hard aan en kan zo groot worden dat de diktes over de grond slepen. Wordt er niet ingegrepen, dan gaat de huid er om heen kapot en ontstaan er ontstekingen. Uiteindelijk wordt het pijnlijk en kan de kat een slechte eetlust krijgen.

De achterste melkklierpakketten van deze poes zijn ernstig gezwollen, de klieren verder naar voren beginnen ook al te zwellen. Het rode sneetje op de middenlijn komt omdat de poes zo juist gesteriliseerd is.

Progesteron

Progesteron is het hormoon dat na de eisprong door de eierstok wordt geproduceerd. Als een kat gedekt is, houdt progesteron de dracht in stand. Ook als de kat schijndrachtig is wordt er veel progesteron aangemaakt.

Terug naar informatie over de kat